fbpx

Musikkfondene

Gudny Ingebjørg Hagen fikk Tekstforfatterfondets ærespris 2018

20 / 11 / 2018

Tekstforfatterfondet deler årlig ut æresprisen til en norsk forfatter av musikktekster. Mottakere må ha skapt tekster av høy kvalitet på sitt felt over tid.


Fra styrets begrunnelse:

En sangtekst kan være en stor historie puttet inn i en trang form, en sterk følelse hengt på uttrykksfull musikk eller rytmisk ordglede med overraskende undertekst. Mottakeren av Tekstforfatterfondets ærespris 2018, har skrevet sangtekster i disse og mange andre ulike former; fra morsomme barnevers til eksistensiell lengsel i et bærende, enkelt språk. Nær det friske, undrende og livsoptimistiske.

 

Prismottakeren har til nå hatt en skapende periode på drøye førti år, og har utmerket seg i mange ulike format. Etter Spellemannspriser i 1975 og 1984, for beste barneplate, med Visvas, dukket julekalenderen Vertshuset den gylne hale opp, og med største selvfølge begynte barn å lete etter håndtegn når de snakket. Etter Amalies jul kom megasuksessen Jul i Blåfjell, i 1999, med tonefølge fra Bøhren og Åserud, og det ble folkekrav om en oppfølger. Den kom tre år etter, og blånisseluer ble et svært utbredt syn vinterstid utover totusentallet. Om det er attekattenoa, attekattenoa, emissa, demissa dollamissamei eller Mamsen og Lillegutt vi husker best, så har sangene vist slitestyrke. De har blitt en del av vår felles kulturarv og bare fortsetter å leve.

 

Og Tekstforfatterfondets ærespris 2018 går derfor meget fortjent til Gudny Ingebjørg Hagen.


Styret i Tekstforfatterfondet: Lise Knudsen, Geir Hegerstrøm og Knut Lystad.

 

UTDELING

Prisen ble overrakt under NOPAs priskonsert den 20. november.

 

PRISEN

Æresprisen er på 100.000 kroner, et kunstverk av Håkon Bleken, blomster og kollegaers anerkjennelse og hyllest.

 

KONTAKTPERSON

Administrativ leder: Therese Rørvik, tlf. 988 75 248